Of je een nieuwe website laat maken of je bestaande website vernieuwd, het is van belang om te weten waar je op moet letten in een snel veranderende digitale wereld. De eerste indruk op je website is immers de belangrijkste voor je bezoekers. We geven je aantal takeaways om op te letten bij het weergeven van een professionele uitstraling voor je website.
Hieronder volgen 10 factoren voor een succesvolle website:
Om je marketingstrategie succesvol te maken wil je mensen aan boord brengen als klant, veelal door hen te bereiken met communicatie via verschillende kanalen.
Traditionele reclame, zoals drukwerk advertenties, televisie en radioreclame, was ooit het enige bestaande middel om nieuwe klanten te werven. Vandaag de dag is dit getransformeerd naar social media, digital advertising, en content marketing via websites en platformen. Dit zijn de primaire middelen die hedendaagse vooruitstrevende bedrijven gebruiken om te communiceren naar nieuwe en bestaande klanten.
Hoewel ieder onderdeel van de marketingstrategie goed gedefinieerd zou moeten zijn, vergt een website net wat meer. Het doel van een goede bedrijfswebsite moet helder omschreven zijn en er moet een manier zijn om het succes hiervan te meten, bijvoorbeeld met praktische toepassingen zoals website analytics. Weten hoe een website past binnen de algemene bedrijfsstrategie en de doelen zal leiden tot een verbeterd resultaat doordat functionaliteit, content, toegankelijkheid en bruikbaarheid van de website geënt zijn op het einddoel.
Laat je website niet verloren gaan in het zee van bedrijven die allemaal dezelfde producten en diensten weergeven op dezelfde saaie manier. Wat voor soort bedrijf je ook hebt, het heeft een stem nodig die zijn eigen identiteit uitstraalt.
De beste merken hebben een unieke en onmiskenbare tone of voice. Denk aan Albert Heijn, Apple, of zelfs Heineken. Ze communiceren op een manier die hen doet uitblinken. Een bedrijfswebsite moet niet alleen verpakt zijn in informatie, de informatie zal mensen ook moeten bezighouden en activeren om meer te willen lezen, met een uiteindelijk doel om hen aan te zetten tot een bepaalde actie.
De hoeveelheid informatie op je website moet gestructureerd worden op een logische wijze. Vaak zien we dit al direct op de pagina in het navigatiemenu. De verschillende routes die door bezoekers op de website kunnen worden afgelegd moeten dusdanig doordacht zijn zodat bezoekers geen essentiële informatie missen. Daarnaast moeten de verwachtingen van de bezoeker ook worden vervuld, door het verwerken van duidelijke tekst verwijzingen en ondersteunende content.
De website zou herhalende patronen moeten volgen en gevoel van uniformiteit blijven uitstralen. Opties zijn duidelijk waar ze naartoe leiden, en inconsistenties die de customer journey verstoren moeten worden geëlimineerd. Hierdoor zal je website een verbeterde customer journey krijgen met een positieve invloed op je conversies.
Met alle bijkomstigheden van een website is het makkelijk om de gebruikerservaring (UX) uit het oog te verliezen. Echter zonder een weloverwogen UX is je website net zo simpel als een A4'tje met wat tekst erop.
UX is de adem van persoonlijkheid in een website design. Het is de combinatie van kleurtonen, typografie en visueel beeldmateriaal wat het design tot leven brengt.
Hiervoor gelden een aantal design principes om richting te geven aan gebruikerservaring voor een website:
Wat voor soort bedrijf je ook hebt, de gebruikerservaring moet altijd in lijn liggen met wie je bent en waar je voor staat, het gebruik van je website moet een plezierige beleving zijn.
Wil jij meer weten over UX en Conversie optimalisatie? Ontdek wat we voor jou kunnen doen!
Als je website draait om online verkoop en je biedt de mogelijkheid om transacties te verwerken, dan zal het hele proces van eerste klantcontact tot aankoop effect hebben op het design van je website. Je wilt immers bezoekers stimuleren om tot een aankoop over te gaan. Om die reden moeten e-commerce websites een duidelijk overzicht aan productfoto's, productinformatie en bijkomstige informatie bevatten om het verkoopproces te stimuleren en te begeleiden naar een succesvolle transactie.
Bedrijven die geen fysieke producten aanbieden, zoals SaaS-bedrijven, moeten ook communiceren over hoe hun producten werken en de voordelen ervan. Screenshots, animaties, video's en beknopte teksten moeten de functionaliteit van wat ze verkopen vastleggen en de prijzen uitleggen. Het is immers geen tastbaar product wat je kunt retouren maar een digitale oplossing, overtuiging door visualisatie is een essentieel onderdeel om verkoop te bevorderen.
Uiteindelijk draait het om het gebruiksgemak voor de klant, die hen begeleidt door het gehele aankoopproces. Van het toevoegen van artikelen aan hun winkelwagen tot het afronden van hun bestelling, een goede e-commerce website draagt zorg voor een geoptimaliseerd klantreis.
Content die veelal in een zelfde format wordt gegoten met steeds een andere inhoud noemen we dynamisch content. Je kunt denken aan blogberichten, productpagina’s, categorieën en specifieke elementen van een website.
Als we websites vaker bezoeken verwachten we actualiteit en nieuwe content die ons bezighoudt. Als er maar zelden iets veranderd op een website of blogs die niet worden bijgehouden voor jaren, dan geeft dat de indruk dat de website, en dus het bedrijf niet meer actueel is wordt de kans groot dat je bezoekers kwijtraakt.
Blijf daarom je pagina's updaten met seizoensgebonden promoties, actueel nieuws, evenementen en experimenteer met nieuwe designs. Uiteindelijk blijft je website het sales en marketing kanaal van je bedrijf. Het komt ongetwijfeld voor dat je klanten je website regelmatig bezoeken, maak gebruik van de gelegenheid door te laten zien dat jij actiever bent dan de concurrentie!
Door up-to-date te blijven heb je indirect invloed op je bezoekers en blijven ze veel meer betrokken bij je business. E-commerce websites passen dit toe door het toevoegen van nieuwe producten. Dienstverleners doen doorgaans aan bloggen en plaatsen nieuwsberichten.
Bovendien geeft het actualiseren je ook een boost in organische zoekresultaten. Je geeft zoekmachines als Google meer informatie over je website en je wordt vaker gecrawld wat een positief effect heeft op je ranking in zoekmachines.
Er zijn meerdere manier die je kunnen helpen bij continue veranderende inhoud, dit wil je het liefst zo structureel mogelijk doen. Wij gebruiken hier verschillende contentmanagementsystemen (CMS) voor zoals; Webflow en Ghost. Het geeft ons en onze klanten controle over het bewerken, updaten en wijzigen van alle dynamische content.
Samen met een kleurenpalet, logo en tone of voice is typografie een groot deel van de identiteit van je bedrijf. Zorg daarom altijd voor een lettertype dat goed past bij je bedrijf en bijdraagt aan je identiteit, het zal namelijk overal terugkomen binnen en buiten je organisatie.
Typografie moet daarentegen ook consistent zijn in een webdesign denk hierbij aan grote, afstanden en evenwicht met betrekking tot headers, bodycopy en andere tekst volgens dezelfde styling richtlijnen.
Bovendien beperkt typografie zich niet tot gestandaardiseerde lettertypes. Je eigen creativiteit gebruiken om lettertypen te wijzigen geeft in veel gevallen net dat beetje extra beleving. Een voorbeeld hiervan is een afwijkend lettertype voor specifieke stukken tekst, geanimeerde expressies of verticale tekst.
Een kleurenschema speelt een essentiële rol binnen de identiteit van je merk of bedrijf en hoort in alle gevallen terug te zien zijn binnen de huisstijl van je website. Kleuren brengen ook een eigen emotie met zich mee, zo staat blauw bijvoorbeeld voor vertrouwen en staat geel voor blijdschap. Je website zal professioneel uiten wanneer het zijn eigen kleursamenstellingen heeft.
Vaak associëren we ook bepaalde kleuren met bedrijven, zoals rood en zwart met Coca-Cola, wit en zwart met Apple of Nike. De meeste organisaties leggen deze kleuren en het gebruik ervan dan ook vast in een brandguide of bepaalde richtlijnen. Dit waarborgt namelijk ook het gebruik ervan op de website.
Bezoekers van je website moeten een eenvoudige manier hebben om te weten te komen hoe ze contact kunnen opnemen met je bedrijf via de website. Voeg meerdere manieren toe om ze je bedrijf te laten bereiken. Dit kan met een klantcontactformulier. Informatie zoals het telefoonnummer en een e-mailadres dienen op een voor de hand liggende plaats in de website te staan.
Het opnemen van social media kanalen zoals Facebook en Instagram of andere profielen is ook een manier om volgers te binden en te communiceren met mensen die vragen hebben of betrokken willen blijven met je bedrijf. Daarnaast is het een extra gelegenheid om organische groei op te bouwen met social media marketing.
Anno 2021 verzamelen we met zijn alle meer data dan ooit tevoren. Dit doen we natuurlijk met een goede reden - data geeft ons inzicht en opent deuren voor nieuwe kansen. Je website is een continue proces, zoals we eerder omschreven moet het actueel blijven. Maar daarnaast kan je uit de informatie die je haalt van je bezoekers continue blijven verbeteren. Hiervoor hanteren wij bijvoorbeeld principes zoals growth-driven-design in ons werk. Veelal kom je al met een aantal metingen tot een hoop nieuwe inzichten.
Bovendien is je website geënt op je bezoekers en klanten. Twijfel niet en vraag een om feedback, ontdek ergernissen en probeer hierop te anticiperen. Voer daarom ook A/B testen uit en experimenteer wat het beste werkt. Uiteindelijk bouw je een robuuste website die steeds beter zal presteren.
Wanneer wij een website maken houden we altijd rekening met hoe bepaalde elementen en aspecten van de website zullen functioneren en bijdragen aan de groei van de organisatie. Praktische informatie, visuals, interactie, duidelijke structuur en merkidentiteit komen samen bij het creëren van een effectieve professionele website.
Blijf op de hoogte van de laatste trends en alle ontwikkelingen bij Egenix